Προτάσεις για τα δημοτικά τέλη

ΑναΤΡΟΠΗ

ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Η παράταξη μας πιστή στον εποικοδομητικό διάλογο και στην ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης του δήμου μας, έχει να αντιπροτείνει στην κλασική διαχειριστική αντίληψη των δημοτικών τελών μια σειρά μέτρων που θα αναζωογονήσουν την επιχειρηματικότητα και θα φέρουν οικονομική άνθηση στις μικρές επιχειρήσεις που μαστίζονται εδώ και έξη χρόνια και κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Το πλεόνασμα των δημοτικών τελών θα πρέπει να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης του δήμου μας και όχι αντικείμενο σπατάλης και διαξιφισμών.

Προτείνουμε λοιπόν τα εξής

1ον  Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη σε όλα τα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις του δήμου μας και να αυξηθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις πχ τράπεζες, κινητή τηλεφωνία αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων αλλά και πολύ μεγάλη αύξηση δημοτικών τελών στους χώρους που τοποθετούνται κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Κόστος ο ευρώ

2ον Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τρία χρόνια σε νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στον δήμο μας και οι επιχειρηματίες θα είναι κάτω από 40 ετών.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τρία χρόνια σε οποιαδήποτε επιχείρηση ιδρυθεί στον δήμο μας. Προϋπόθεση αν προσλάβει εργαζόμενους, να είναι δημότες και κάτοικοι του δήμου μας.

Κόστος 15000 ευρώ περίπου

3ον Μείωση των δημοτικών τελών 15% σε όσες επιχειρήσεις του δήμου προσλαμβάνουν ανέργους δημότες μας μέσω της λίστας ανέργων που μπορεί να διατηρείται στο γραφείο εργασιακής στήριξης στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας.

Κόστος 32000 ευρώ περίπου

4ον Δωρεάν διαφήμιση σε ειδική ιστοσελίδα του δήμου μας όλων των επιχειρήσεων, με προτεραιότητα αυτών που στηρίζουν τις κοινωνικές δομές του δήμου και συνεργάζονται με τον δήμο

Κόστος 0 ευρώ

5ον Μείωση κατά 15% της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων πεζοδρομίων

Κόστος 15000 ευρώ περίπου.

6ον Ίδρυση γραφείου που θα ενημερώνει τους πολίτες για αδειοδοτήσεις και συστάσεις εταιριών, καθώς και μεσολάβησή του, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην χορήγηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Δέσμευση του δήμου να επιταχύνει σε επίπεδο εβδομάδος την αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων.

Συνολικό κόστος όλων των μέτρων 62000 ευρώ περίπου ανά έτος

Κάλλιστα το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί από την καλύτερη διαχείριση των ανταποδοτικών τελών

Αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να είναι τα πρώτα, που θα πάρει ο Δήμος μας άμεσα, εάν όντως ενδιαφέρεστε να ανακουφιστούν έστω και λίγο οι τοπικές επιχειρήσεις του. Ανάλογα από την οικονομική κατάσταση που θα συνεχίσει να υπάρχει στη χώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε ανάλογες μειώσεις και στις κατοικίες. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις ζώνες χρέωσης των δημοτικών τελών