fbpx

Ο Δήμαρχος Π. Μελά, σήκωσε το «λάβαρο της επανάστασης» κατά της καύσης από το ΤΙΤΑΝ

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020
752

Αν πραγματικά στόχος του είναι να προστατέψει την πόλη και τους κατοίκους, θα μπορούσε να μην ψηφίσει ή τουλάχιστον να αναβάλλει (όπως του ζητήθηκε από την αντιπολίτευση) την ψήφιση του ΓΠΣ (Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός) Ευκαρπίας που πέρασε με ισοψηφία και με την ψήφο του μεγάλου οικολόγου αντιδημάρχου του, που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους συλλόγους κατά της καύσης!

Οι ενέργειες που κάνει τώρα, είναι αποσπασματικές, αποπροσανατολιστικές και επιζήμιες οικονομικά για τους δημότες, χωρίς να μπορεί να πετύχει κάτι.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ζήτησε εγγράφως να μας γνωστοποιηθούν τα πρωτόκολλα των μετρήσεων, κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, άξιο απορίας είναι και το γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι μετρήσεις, κρατικό μυστικό είναι; Στη δημοσίευση του βέβαια, αναφέρεται, καθαρά δια λόγους εντυπώσεων, «…στις 900 σελίδες και σε μερικές χιλιάδες αριθμούς…". Είμαστε σίγουροι πως γνωρίζει και αν δεν το γνωρίζει, τον πληροφορούμε ότι το κάθε μηχάνημα μετράει 24 ώρες και κάθε δευτερόλεπτο ... άρα προς τι η επίκληση του αριθμού και ο εντυπωσιασμός; Μήπως για να δικαιολογήσει τα 24.000 ευρώ που έχει πληρώσει;

Αναφέρει ότι μετρήθηκαν μεταξύ άλλων ύπαρξη ραδιενέργειας, ακτινοβολία, φορμαλδεΰδη κλπ. Αλήθεια η μελέτη της υπηρεσίας ζητούσε να μετρηθούν τα παραπάνω στοιχεία; Τι σχέση έχουν αυτά με την καύση;

Όσο για τα αιωρούμενα, αν υπάρχει αντιστοίχιση των αποτελεσμάτων θα διαπιστώσει ότι θα είναι ίδιες οι μετρήσεις με το μηχάνημα που έχει ο Δήμος. Σαφώς και υπάρχουν στιγμές που εμφανίζονται μετρήσεις εκτός ορίων μέσα στο 24ωρο. Σημασία έχει ο ΜΟ του 24ωρου και η συνεχής μέτρηση να πραγματοποιείται από τον ίδιο τον δήμο και όχι από τρίτους.

Τέλος, αυτό που θα είχε πραγματικά τεράστια αξία είναι να μετρηθούν τα φουράνια και οι διοξίνες στο έδαφος που είναι παράγωγα της καύσης των SRF RDF, επειδή: είναι καρκινογόνα, μη διασπώμενα και συσσωρεύονται στο έδαφος. Καταλάβατε Δήμαρχε ή όχι;

Να σας θυμίσουμε επίσης, ότι υπάρχουν αξιόλογα εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα στην χώρα μας αλλά και στην Θεσσαλονίκη που θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και να σας ενημερώσουμε πως το ΜΟΝΟ ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που μπορεί να μετρήσει τα φουράνια και τις διοξίνες είναι ο ΔΗΜΟΚΤΡΙΤΟΣ.

Όσο για την προσφυγή που κάνατε είναι για γέλια. Είναι χαμένη υπόθεση.

Γι’ αυτό, σταματήστε λοιπόν να παραπληροφορείτε τους δημότες και έστω την ύστατη ώρα να λάβετε σοβαρά τον ρόλο σας για το κοινό συμφέρον του Δήμου μας.

Επειδή ίσως οι περισσότεροι να μην μπορούν να καταλάβουνε γιατί ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ και ζητάμε από τον Δήμαρχο την αλήθεια, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Οι μετρήσεις που αφορούν εκπομπές ρύπων από τσιμεντάδικα, πρέπει να γίνονται στην έξοδο της καπνοδόχου. Τότε μόνο μπορούμε να δείξουμε τον ένοχο. Οι μετρήσεις στον ατμοσφαιρικό αέρα, όσο κι αν δείχνουν επιβάρυνση από διάφορους ρύπους, δεν μπορούν να ενοχοποιήσουν κανένα. Υπάρχουν πολλές εστίες ρύπανσης, εργοστάσια, οχήματα, κεντρικές θερμάνσεις κλπ.

Αυτό που αφορά τα τσιμεντάδικα περιγράφεται στη ευρωπαϊκή οδηγία ΕΕ/75/2010 και στο ΦΕΚ 1450/2013, εκεί ορίζεται ότι ο έλεγχος εκπομπών των ρύπων τους, γίνεται στην έξοδο της καπνοδόχου.

Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ υποχρέωση για μετρήσεις ραδιενέργειας πουθενά, σε καμία φάση λειτουργίας των εργοστασίων αυτών. Οι ρύποι που μετριούνται είναι όλα τα βαρέα μέταλλα και ειδικά υδράργυρος, μόλυβδος και χρώμιο, οι διοξίνες και τα φουράνια, το διοξείδιο του αζώτου, του θείου, του άνθρακα, μονοξείδιο άνθρακα, αζώτου, αρσενικό, ολικός ενεργός άνθρακας, άλλα οξείδια αζώτου, αμμωνία, βενζόλιο.

Όλα αυτά που κάνει ο Δήμαρχος με το ΠΑΚΟΕ μόνο για προσωρινές εντυπώσεις είναι. Δεν μπορούν να σταθούν στο ΣτΕ γι’ αυτό και την χαρακτηρίζουμε χαμένη υπόθεση!