fbpx

Οι συμπολίτες μας με αναπηρία και οι οικογένειές τους σε πρώτο πλάνο - Να κάνουμε τον δήμο μας πιο φιλικό

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021
762

Τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα μέρος των προτάσεών του προγράμματός του ώστε να γίνει φιλικός για τους συμπολίτες μας με αναπηρία ο δήμος Παύλος Μελά, είχε ο γιατρός, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, Γιώργος Λίλτσης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την εθελόντρια παιδαγωγό Chiara Scarfo, που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Solidarity Corps» το οποίο ειδικεύεται στα άτομα με αναπηρία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η κ. Scarfo ενημέρωσε τον κ. Λίλτση για τους σκοπούς του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία όπως η κοινωνικοποίηση, ο τρόπος λειτουργίας των δομών που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία κ.ο.κ., την ανάγκη να δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων με στόχο να βρεθούν οι κοινές πολιτικές και να προωθηθούν συνεργασίες, ώστε να επιτευχθούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τα Άτομα με Αναπηρία. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα η κ. Scarfo έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με φορείς που ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία να δει ιδίοις όμμασι τις υπηρεσίες που προσφέρονται αλλά και τις καλές πρακτικές που υιοθετούνται σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λίλτσης ανέφερε ότι ο δήμος Παύλου Μελά πρέπει να γίνει πιο φιλικός σε Άτομα με Αναπηρία. Σύμφωνα με τον ίδιο ο δήμος υστερεί τόσο σε υποδομές όσο και σε προγράμματα, σημειώνοντας ότι η «καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία στα όρια του δήμου Παύλου Μελά είναι δύσκολη. Δυσκολεύονται να μετακινηθούν, να κυκλοφορήσουν» σημείωσε ο κ. Λίλτσης.

Ο κ. Λίλτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία κυρίως στην αναζήτηση εργασίας. Συμπλήρωσε πως στο παρελθόν με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής μαζί με τους συνεργάτες του υλοποίησαν δεκάδες δράσεις και δημιούργησαν υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, όπως είναι το ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία.
«Στο δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες και υιοθέτηση καλών πρακτικών, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μην αποκλείονται από καμία δραστηριότητα του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι του δήμου Παύλου Μελά» σημείωσε ο κ. Λίλτσης.

Κοινή διαπίστωση είναι πως στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, ώστε να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως στην Ιταλία οι δήμοι έχουν δημιουργήσει προγράμματα και δομές για τα άτομα με αναπηρία, όπως είναι ο προσωπικός οδηγός, χώρους νυκτερινής φιλοξενίας για γονείς που εργάζονται βράδυ, τμήμα αξιολόγησης για εργασία κ.α.

Η κ. Scarfo και ο κ. Λίλτσης συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο και να βρίσκονται σε επικοινωνία με σκοπό την κατάρτιση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού προγράμματος για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ενόψει των εκλογών 2023.