Ας μιλήσουμε (επιτέλους) για τις ξεχασμένες γειτονιές

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022
47

Σήμερα, στο φιλόξενο theopinion.gr μου ζήτησαν να γράψω ένα κείμενο για τα προβλήματα του δήμου Παύλου και τις προοπτικές του δήμου στον οποίο μαζί με την ομάδα και τους συνεργάτες μας επιθυμούμε να κάνουμε την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ». Από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής μας παράταξης έχουμε αρθρογραφήσει, έχουμε μιλήσει, έχουμε συζητήσει διεξοδικά για τα προβλήματα της περιοχής. Κάθε φορά λοιπόν, όταν μας ζητείται κάτι αντίστοιχο, σκέφτομαι ποιο θέμα πρέπει να θίξουμε.

Θέλω λοιπόν σήμερα να ξεκινήσουμε από τους… αστροναύτες. Μακριά, κάπου στο διάστημα βλέπουν όλους τους πλανήτες, φυσικά και τη Γη. Όμορφη, με το πράσινό της, το γαλάζιο της, το καφέ της. Η όμορφη Γη μέσα στο άπειρο του διαστήματος.

Αν… ζουμάρουμε όμως κι έρθουμε πιο κοντά, στην Γη θα βρούμε σημεία με πλημμύρες, άλλα με πυρκαγιές, άλλα όπου οι πάγοι λιώνουν, άλλα με ουρανοξύστες και άλλα με χαμόσπιτα και ανθρώπους που πεινούν, άλλα με πολέμους όπου άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Αυτή είναι η Γη. Η ίδια Γη που στα μάτια των αστροναυτών είναι πανέμορφη.

Αντίστοιχα, και στο δήμο μας. Ακούμε για έργα, για προγράμματα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του αδικημένου τόπου μας, που επιλέξαμε να ζήσουμε μαζί με τις οικογένειές μας.

Όντως, έργα όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά ή η παραχώρηση του πρώην Καπνομάγαζου της Σταυρούπολης στην Περιφέρεια, έχουν ανακοινωθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Αρκούν;

Αν ζουμάρουμε κι εμείς λοιπόν, όπως οι αστροναύτες, στις γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά, στις γειτονιές της Σταυρούπολης, της Ευκαρπίας, της Πολίχνης θα διαπιστώσουμε πως έχουν φτάσει στα όριά τους και θα συμφωνήσουμε πως παρά τις διαφορές τους έχουν μια ομοιότητα: την εικόνα εγκατάλειψης.

Δυστυχώς, για το δήμο Παύλου Μελά, τον ιστορικό μας δήμο με τις πολλές προοπτικές, τον νέο κόσμο, τους περήφανους δημότες, η σημερινή διοίκηση, που βρίσκεται στο δημαρχείο εδώ και οκτώ χρόνια έχει αφήσει τα μικρά, τα καθημερινά, τα ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στην τύχη τους.

Γειτονιές βρώμικες και κάδους ξεχειλισμένους, κακοφωτισμένους δρόμους, κακοσυντηρημένα πεζοδρόμια, λακκούβες στους δρόμους, απουσία χώρων πρασίνου, απουσία αθλητικών εγκαταστάσεων, απουσία δέντρων, απουσία αστυνόμευσης, απουσία αντιπλημμυρικών έργων, μη επαρκείς και σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός σύγχρονου δήμου Παύλου Μελά. Αυτός είναι ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής που διοικεί το δήμο μας τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Απροσπέλαστα πεζοδρόμια για ηλικιωμένους και Άτομα με Αναπηρία. Από αυτό, άλλωστε φαίνεται και ο… πολιτισμός μας. Αντί να δημιουργήσουμε χώρους προσπελάσιμους για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, ορισμένοι επιβαρύνουν περισσότερο την καθημερινότητά τους με την μη ανάληψη πρωτοβουλιών και εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Για την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας είναι κανόνας αδιαπραγμάτευτος.

Αυτή είναι η εικόνα στις γειτονιές μας. Η εικόνα που αντικρύζουν καθημερινά οι συνδημότες μας, οι επισκέπτες της περιοχής μας. Και δυστυχώς η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία με την οποία διοικεί η σημερινή διοίκηση. Απουσία οράματος, καμία πρωτοβουλία, μηδενικό σχέδιο, απλή διαχείριση. Αυτές οι λέξεις συμπυκνώνουν την διοίκηση του Δημήτρη Δεμουρτζίδη και των συνεργατών του. Αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Οι γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά στενάζουν. Καθημερινά. Ο κόσμος ταλαιπωρείται, δυσανασχετεί, διαμαρτύρεται.

Η σημερινή διοίκηση αδιαφόρησε και εξακολουθεί να αδιαφορεί για τα «κύτταρα» του δήμου Παύλου Μελά, τις γειτονιές, εκεί που καθημερινά οι δημότες δίνουν τη δική τους μάχη. Αδιαφόρησε για τις δημοτικές κοινότητες, τον ρόλο τους και την μεγάλη τους συμβολή στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

Στον αντίποδα, για εμάς οι γειτονιές παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Όλα ξεκινούν κι όλα τελειώνουν εκεί. Καθημερινά στελέχη μας βρίσκονται στους δρόμους, συζητούν με τους πολίτες, συνδιαμορφώνουν προτάσεις που θα εξελιχθούν σε πολιτικές με έμφαση στα έργα υποδομής, όπως είναι οι δρόμοι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πάρκα. Και φυσικά, η αξιοποίηση του τοπικού μας «πλούτου» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας και τελικά των δημοτών μας. Όπως για παράδειγμα με τα παλιά καπνομάγαζα που υπάρχουν σε αφθονία και απουσία στρατηγικού οραματικού σχεδιασμού παραμένουν κουφάρια και ρημάζουν, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών στο δήμο μας και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σήμα κατατεθέν του πολιτισμού της περιοχής.

Η πρώτη μέριμνα για έναν δήμαρχο πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών. Όχι η επικοινωνία. Όχι τα μεγάλα λόγια.

Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του δήμου μας, να μετατρέψουμε την πόλη μας σε ανθρώπινη πόλη, σε έναν δήμο σύγχρονο, ευρωπαϊκό, πράσινο που θα προσφέρει δυνατότητες και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλους δήμους, που θα είναι δήμος πρότυπο, κανείς δεν περισσεύει.

Οι ανατροπές είναι συχνές. Ας κάνουμε όλοι μαζί την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στον δήμο Παύλου Μελά.

Άρθρο στο TheOpinion του Γιώργου Λίλτση, υποψήφιου δημάρχου Παύλου Μελά με την δημοτική παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ».